Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Információk a sütikről.
Stádium Antikvárium
Stádium Antikvárium
Stádium Antikvárium

OSMONT,J.B.L.: Dictionnaire typographique, historique et ...

 
Kép megtekintése
Francia nyelvű ritkaság két kötetben. Első kiadás

Kategória:   régi könyvek, egyéb könyvritkaságok

... ELADVA!
... ELADVA!
... ELADVA!

-

Dictionnaire typographique, historique et critique des livres rares, singuliers, estimés en tous genres / par J. B. L. Osmont, libraire a Paris.


Paris, 1768. chez LACOMBE, Libraire, Quai de Conti. XII, 515 [1] l; 456 l. 2 sztl.lev. Aranyozott, szakszerűen restaurált gerincű félbőr kötésben, színezett metszéssel. A kötetekben több rézmetszetű kezdő, ill. záró nyomdai dísszel. Szép állapotban.

Jean-Baptiste Louis OSMONT könyvkereskedő család leszármazottja volt. Tanulmányai elvégzése után ugyanazt a foglalkozást választotta és tevékenysége megkönnyítése érdekében az akkor ismert bibliográfiai információi alapján összeállította a ritka, egyedülálló, becsült és keresett könyvek katalógusát - szótárát. E szótár nagy újdonsága az addig megjelent(ek)hez képest, hogy a rövid könyvészeti leírásokon túl tartalmaz egy átlagos, becsült árat is az előző eladások alapján .
A szótár szerző szerinti ABC sorrendben tartalmazza az adatokat - de nehézséget jelenthet használatakor, hogy a feldolgozott könyvek címe az első információ és csak ezt követi a szerző neve nagybetűkkel. Ennek oka talán a sok anonim mű lehet, amelyeket a címükre jellemző szó szerint szerepeltet a listában. A szerző neve lehet francia és latin írásmódú is.
A szótár a francán kívül külföldi - ezen belül elsősorban olasz - művek leírását is tartalmazza.
A könyv alapjául szolgált a későbbi kiadású ritka könyvek francia katalógusainak.


[ 377 kB ]
 Kép megnyitása új böngésző lapon

Kép megtekintése

Kép megtekintése

Kép megtekintése