Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Információk a sütikről.
Stádium Antikvárium
Stádium Antikvárium
Stádium Antikvárium

BERNÁTH Géza: Keletázsiai utazás

 
Kép megtekintése
.....

Kategória:   utazás, vadászat

Ára: 20.000,- Ft ... LEFOGLALVA!

[ Azonosító: 969 ]
... LEFOGLALVA!
... LEFOGLALVA!

-

Keletázsiai utazás. Írta: Bernáth Géza.


Pest, 1873. Athenaeum. 1 sztl.lev, 234 l. Korabeli aranyozott gerincű, kissé kopott félbőr kötésben. A lapok közül néhány kissé foltos, 2 lap kijár a kötésből - egyébként jó állapotban.
Bernáth Géza (1845-1882) császári és követségi titkár volt Lisszabonban, Londonban, Párizsban, Pétervárott és Pekingben. Tagja volt az Osztrák-Magyar Kelet-ázsiai Expedíciónak.

Az aranyozott gerinc felirata alapján a könyv Zsótér Andor tulajdona volt.
ZSÓTÉR ANDOR (Szeged, 1924.11.24. - Szeged, 1906.04.30.) magyar földbirtokos, üzletember, mecénás; "Szeged Wesselényije".
A reformkor szegedi történetében a Zsótér családnak meghatározó szerepe volt. Zsótér János jómódú hajósgazda házában gyakran megfordult Schweidel József, Perczel Mór. Klapka György, Klauzál Gábor, Horváth Mihály és Tisza Lajos is. Fiai: Andor és Antal kadétiskolában majd a szegedi líceumban tanultak, ahonnan az első hívó szóra beléptek a honvédek soraiba és 1848-49-ben mindketten vitézül küzdöttek a bácskai harcokban. Andor 1849-ben családi házukat kórházzá és laktanyává alakította.
A szabadságharc után kitűnően gazdálkodott. Vagyona gyarapodott, hajózási vállalata mellett szatymazi majorját példás mintabirtokként tartották számon. Klauzál Gáborral együtt magalapították a Takarékpénztárt, döntő befolyása volt a Polgári Kaszinó működésére. 1861-ben alapító tagja volt a Szeged városi Honvédegyletnek, egy évtizeddel később a Szabadelvű Kör elnöke lett.
Az 1879-es szegedi árvíz idején 3000 embernek nyújtott menedéket.
Igazi felsővárosi pátriárka volt: a szegények gyámolítója, írók és színészek bőkezű mecénása. Közéleti tevékenységének nagy tisztelője volt házának gyakori vendége, Mikszáth Kálmán is.
Zsótér Andor 1882-ben nemzetgazdasági érdemei elismeréseként a királytól magyar nemességet és a Szatymazi előnevet kapta.
Kép megtekintése-

 

Stádium Antikvárium
Érdeklődés a kiadványról

Itt megadott adatait kizárólag az Önnel történő kapcsolatfelvételre használjuk. Érdeklődésének elküldése nem jelenti automatikusan a tétel lefoglalását. Azonos könyv iránti több érdeklődő esetében a kapcsolatfelvétel az üzenetek beérkezésének sorrendjében történik.
Az üzenet elküldésével Ön elfogadja Adatkezelési alapelveinket!

Kérdéseit az erdeklodes(kukac)stadiumantikvarium.hu címre küldjük.
Üzenetéről a megadott e-mail címére egy másolatot is eljuttatunk.
Ne felejtse el átmásolni a biztonsági kódot!

Érdeklődő neve:
E-mail cím:
Elérhetőségek:
Kérdések:
Biztonsági kód:
code

Üzenet küldése